Spôsoby čistenia mosadze

Kľučky, lampy, vešiaky či vodovodné batérie môžu byť vyrobené z mosadze a tú treba čistiť a ošetrovať takisto https://www.vke.sk/sposoby-cistenia-mosadze/ ako ostatné materiály, pretože časom stratia svoj lesk. Poznáme triky, ako sa o ne postarať s pomocou toho, čo nájdete aj doma.

citron

 
1.Teplá voda a mydlo

Horúca voda s mydlom je najjednoduchší spôsob: predmety vložte do nádoby s týmto roztokom a jemnými pohybmi špongiou ho vyčistite. Je vhodná na čistenie jemne znečistených povrchov. Vyhnite sa použitiu hrubej špongie z oceľovej vlny, pretože by spolu so špinou odstránila aj vrchnú vrstvu mosadze.

2. Ocot

Základný recept na čistiacu zmes:

-1 lyžička múky a1 lyžička soli

-1 lyžičku bieleho octu

Všetky ingrediencie zmiešajte. Potom ju naneste na požadovaný predmet, nechajte pôsobiť a nakoniec ju oprášte alebo opláchnite či utrite. Procedúru opakujte po pár týždňoch, aby sa na nich nestihla podpísať patina, zostanú tak lesklé a čisté. Obdobou je možnosť namočiť ich do horúcej vody s octom v pomere 2:1.

3. Tabasko omáčka či kečup

Kečup je vhodný nielen na konzumáciu, ale výborne poslúži ako leštič. Spolu s Tabaskom sú efektívne v boji so špinou, stačí ich natrieť na predmet a celú noc nechať pôsobiť. Potom už len opláchnuť a utrieť do sucha.

4. Jedlá sóda je univerzálna

Jedlá sóda zmiešaná s teplou vodou pomôže dosiahnuť vysoký lesk. Mosadz ponorte na pár hodín do tohto kúpeľa a následne osušte a vyutierajte do sucha.

 
5. Amoniak

Pred tým, ako sa pustíte do práce s amoniakom sa uistite, že veci z mosadze nie sú poškodené, pretože ten by na nich mohol spôsobiť ešte viac neplechy. Dva diely horúcej vody a jeden diel amoniaku rozmiešajte a nalejte na požadované predmety. Po niekoľkých hodinách ich opláchnite a dočistite.

lampa

 
6. Citrónová šťava

Šťava z citróna je výborný leštič, stačí ju len vytlačiť, poliať ňou čistené veci a niekoľko hodín nechať pôsobiť. Pre vyšší lesk sa odporúča pretrieť ich slabým roztokom amoniaku. Druhý spôsob je čistenie pastou, ktorá vznikne zmiešaním sódy a citrónovej šťavy.

Ohodnoťte příspěvek