Žlčníkové záchvaty


Žlčník je orgán, ktorý je zásobárňou žlče, ktorá sa vytvára v pečeni. Žlč pomáha stráveniu potravy v žalúdku. Existujú potraviny, ktoré sú na strávenie zložitejšie a potraviny, ktoré sa zaobídu takmer bez žlče. Potraviny, ktoré sa takmer zaobídu bez žlče sú obsiahnuté v žlčníkovej diéte, ktorú držia hlavne tí, čo majú žlčníkové kamene. Žlčníkové kamene sa tvoria z hustej žlče a môžu upchať žlčovody. To spôsobuje veľmi bolestivé koliky, ktoré sú jedny z najhorších bolestí, ktoré vás môžu trápiť.

žlučník

Výber žlčníka

V prípade, že vás koliky trápia veľmi často doktori sa zhodnú na tom, že jediným východiskom z tejto situácie je operácia. V dnešnej dobe sa žlčník vyberá najčastejšie laparoskopicky. Klasickým operáciám sa už v modernej medicíne doktori vyhýbajú. Nielenže ostanú menšie ranky, ale sa aj skôr hoja a skracujú pobyt v nemocnici. Je to jednoduchá operácia. Jedinou prekážkou môže byť zápal pobrušnice. Keď je v tele akýkoľvek zápal, nemôže sa vykonať operácia.

makovice

Žlčníková diéta

Diéta sa dodržia bezprostredne pred operáciou a niektorí doktori hovoria, že sa má dodržiavať už doživotne. Sú však ľudia, ktorí ďalej po operácii diétu nedržia, ale aj ľudia, ktorí ju musia dodržiavať, lebo inak by ich stále trápili bolestivé koliky. Najznámejšou potravinou, ktorá spôsobuje problémy je mak. Má drobné čiastočky, ktoré sa usádzajú v žlčovodoch a tým ich dráždia. Žlčové kamene sa následne presúvajú a upchajú žlčovody. Vtedy vznikajú veľké bolesti.
Ja osobne žlčníkovú diétu nedodržiavam a už som päť rokov od operácie. Veľké problémy som s tým zatiaľ nemala, iba raz v prípade Vianoc. Keďže na Vianoce sa jedávajú dosť ťažké jedlá, tak som mala jedny Vianoce dosť zaťažený žalúdok. Ale keď sa moja strava vrátila do normálu, ťažoba odišla. Preto si nemyslím, že by bolo potrebné dodržiavať doživotne žlčníkovú diétu. A poznám mnoho ľudí, ktorí sú toho dôkazom.